Al meer dan drie decennia lang is de Diepe Hel Holterbergloop een begrip in de regio, we gingen in gesprek met Wim Brinks, de oprichter van de Diepe Hel Holterbergloop. Hoewel hij tegenwoordig niet meer actief betrokken is bij de organisatie, is hij nog altijd een groot atletiekliefhebber. Ook bij de 35e editie van de Diepe Hel was hij aanwezig. “Ik kon er niet de hele dag bij zijn,” vertelt hij, “maar als atletiekliefhebber moest ik toch even de start zien. En natuurlijk heb ik een praatje gemaakt met een paar mensen van het eerste uur.”
Beginjaren Diepe Hel Holterbergloop
Wim blikt terug op de beginjaren van de Diepe Hel Holterbergloop, die in 1988 voor het eerst werd gehouden. “Het idee ontstond samen met een aantal jongens die ik al jaren kende,” begint hij. “We wilden een loop over de Holterberg organiseren. Ik werd voorzitter van de commissie, en ook Wethouder Westerink was betrokken. In het begin hadden we een discussie over de naam: de Holtenaren wilden het de ‘Holterbergloop’ noemen, omdat de Holterberg in Holten ligt. Maar de jongens uit Nijverdal zagen liever ‘Diepe Hel loop’, omdat de Diepe Hel dichter bij Nijverdal ligt. Uiteindelijk hebben we beide namen samengevoegd. In de volksmond is het steeds meer de ‘Diepe Hel loop’ geworden, omdat dat net iets meer aanspreekt.”
Sinds de eerste editie is er het nodige veranderd. “De eerste loop was heel kleinschalig en startte vanuit Nijverdal,” vertelt Wim. “Het jaar erop startte de loop vanuit Holten, en sindsdien wisselt de startlocatie elk jaar tussen de twee dorpen. Wat ook veranderd is, is de samenstelling van de organisatie. Oorspronkelijk bestond de commissie uit zowel Holtenaren als Nijverdallers, afhankelijk van waar de loop dat jaar begon. Maar na verloop van tijd bleek er behoefte aan meer continuïteit, en zo ontstond er een vaste commissie die elk jaar samenwerkt.”
Ook de afstanden werden door de jaren heen aangepast. “Vanuit Atletiekvereniging Holten zijn we naar verschillende wedstrijden gegaan om te kijken welke afstanden leuk zijn om te lopen. Uiteindelijk kwamen we uit op de 10 kilometer en de halve marathon. Ongeveer tien jaar geleden besloten we de startlocatie te verplaatsen van de Holterberg en de Nijverdalse berg naar de dorpen, zodat er meer publiek aanwezig kon zijn. Tegenwoordig is er ook een stichting opgericht om de financiële risico’s beter te kunnen beheersen.”
Ondanks veranderingen blijven sommige dingen toch onveranderd
Hoewel er veel veranderd is, zijn er ook dingen die altijd hetzelfde zijn gebleven. “Het parcours is in de kern hetzelfde gebleven,” zegt Wim. “We hebben een paar jaar een ander parcours gehad, waarbij de route langs de Motieweg liep, met een klim van 10%. Dat was alleen mogelijk bij de edities die in Holten startten, en uiteindelijk hebben we dat parcours afgeschaft. Wat echter nooit is veranderd, is het enthousiasme binnen beide clubs om zo’n groot evenement neer te zetten.”
Kracht van de Diepe Hel Holterbergloop
Wat de Diepe Hel Holterbergloop zo bijzonder maakt? Volgens Wim ligt de kracht van het evenement in het unieke parcours en de tijd van het jaar waarin de loop plaatsvindt. “Het laatste weekend van oktober is de herfst op zijn mooist. De bomen hebben dan prachtige herfstkleuren, en de deelnemers lopen door open vlaktes en over de heidevelden. Wat deze loop zwaar maakt, is het vals plat dat deelnemers in Holten tegenkomen. Dat maakt de Diepe Hel Holterbergloop uitdagender dan bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop.”
Een ander aspect dat de Diepe Hel Holterbergloop onderscheidt van andere evenementen, is dat het geen rond parcours is. “Deelnemers lopen heen en weer, wat organisatorisch een uitdaging is. De route is schitterend, maar het beperkt het aantal deelnemers omdat we maar de helft van de weg kunnen gebruiken. Toch horen we steeds weer dat mensen het parcours prachtig vinden. Daarnaast krijgen toplopers bij veel andere wedstrijden startgeld om mee te doen, maar dat is bij ons niet het geval. Wij hebben hiervoor gekozen, zodat het ook voor de regionale deelnemers een leuke wedstrijd is. We hebben er van begin af aan voor gekozen om geen startgeld te betalen, maar hebben wel altijd een leuke prijzenpot gehad.”
Als het aankomt op het succes van de Diepe Hel Holterbergloop, benadrukt Wim het belang van een goede organisatie. “We streven ernaar dat deelnemers van start tot finish geen hinder ondervinden van organisatorische problemen. Als iets misgaat, mag dat niet ten koste gaan van de deelnemers.”